preloader

Enfamiljshus i Tyskland

Hållbar utveckling är en av de senaste trenderna inom modernt byggande, till stor del ett resultat av investerarnas växande medvetenhet.

ARKITEKT
Unisono Architekten
PRODUKT
SILESIA-2
Enfamiljshus i Tyskland

Detta koncept syftar till att minimera byggnaders negativa påverkan på miljön genom optimal energieffektivitet och effektiv användning av resurser. Ett bra exempel är ett kompakt enfamiljshus, som byggdes i en liten stad nära de tyska alperna.

Ett antal innovativa lösningar hjälper till med kreativ och funktionell användning av utrymmet, men framförallt i optimerad energianvändning. Bland annat togs beslutet att välja en ekologisk struktur av massivt trä med inblåst cellulosaisolering. Dessutom driver en solcellsanläggning placerad på husets tak en värmepump som driver golvvärmen och ger varmvatten. Överskottsenergi som produceras lagras i batterier. Att generera och använda energi från förnybara källor med låga utsläpp gör detta ganska lilla och oansenliga husenergi självförsörjande.

Trots den relativt lilla ytan ger huset bekväma förhållanden för hela familjen på fem. Det stora öppna köket ansluter till vardagsrummet, som förlängs med en terrass, belägen på sydvästra sidan. Fönster från golv till tak och inga korridorer gör interiörerna lika rymliga som praktiska. Ljusa interiörer kontrasterar mot husets antracittak och svarta fasad. I den andra delen av trädgården finns en andra, mindre byggnad som rymmer en studio och ett garage.

Fasaden på båda byggnaderna täcktes med brända lärkskivor, färdiga i varianten SILESIA-2. Vedeldningstekniken, som bygger på den traditionella japanska Shou Sugi Ban-metoden, tillför unika estetiska värden till fasaden, som på ett sätt fungerar som en representativ byggnad. Å andra sidan ger denna teknik också ett utmärkt skydd av träfasaden mot väderförhållanden, biologiska faktorer och brand.

Det är värt att nämna att detta projekt vann andra pris i kategorin ”New Building” vid KfW Construction Award 2021, som belönar projekt som kombinerar attraktiv arkitektur med energieffektivitet och boendekomfort.

Plats: Rohrdorf, Tyskland

Foton: Claus Morgenstern

 

Lär känna våra produkter på nära håll

Beställ ett prov och upplev den unika karaktären hos ved som eldats med den japanska Shou Sugi Ban-metoden.

    FÖRNAMN OCH EFTERNAMN / FÖRETAGSNAMN

    E-MAIL

    TELEFONNUMMER

    MEDDELANDE