preloader

Shou Sugi Ban-tekniken De senaste dagarna har medfört en våg av värmeböljor och förödande eld och stormar.

I vår artikel om Shou Sugi Ban vill vi visa er att den förstörande elementet eld kan ge lika extraordinära effekter som i fallet med brända brädor.

Shou Sugi Ban-tekniken De senaste dagarna har medfört en våg av värmeböljor och förödande eld och stormar.

Shou Sugi Ban, även känd som Yakisugi, är en träbehandlingsteknik med eld som lämnar en kolad yta på träet. Låter det lite extremt? Tja, det är en gammal japansk metod som har återvänt till nutiden och sätter nya trender inom arkitekturen.

Det kan appliceras på många träsorter och i olika former, oftast som fasadbrädor, paneler, staket och terrassbrädor. Shou Sugi Ban använder Yakisugi-metoden för att kole brädorna. Yakisugi är en traditionell japansk träbehandlingsteknik. Yaki betyder att använda eld, och sugi refererar till traditionell japansk ceder (ett mjukt trä från Japan).

Yakisugi har blivit en populär teknik i Japan som ett sätt att behandla cederbeklädnad för att göra den stark och vattentät; det finns bevis som tyder på att praxis går tillbaka till 1700-talet. Tekniken var extremt populär som ett sätt att skapa vackert, hållbart trä. Shou Sugi Ban föll ur favör under 1900-talet med framkomsten av plast och stigande träkostnader. Arkitekter och designers på 2000-talet har återupplivat denna århundradegamla praxis, som återigen har blivit populär i projekt för yttre och inre beklädnader på grund av den estetiska, hållbara kolade finishen.

 

Shou Sugi Ban-tekniken

Rätt val av trä är avgörande. Den bästa typen av trä som används för Shou Sugi Ban är trä med öppna celler – enligt japansk tradition. Detta beror delvis på att det måste finnas ett minimum av skårdjup för att hindra den brända effekten från att försämras av väderförhållanden. Det djupet är svårare att uppnå på hårt trä. Men japansk ceder – som ett exempel – är ett lättare, mer poröst trä, vilket gör bränningsprocessen mycket enklare.

Bränningen av träet utförs med brännare som producerar temperaturer över 1800 °C. Dessutom behövs en pensel, olja och trasor för att slutföra uppgiften. Beroende på träslag, profil, finish och de oljor som används kan slutprodukten variera avsevärt. Kolat trä kan avslutas med olja för att förbättra dess utseende och hållbarhet.

Lär känna våra produkter på nära håll

Beställ ett prov och upplev den unika karaktären hos ved som eldats med den japanska Shou Sugi Ban-metoden.

    FÖRNAMN OCH EFTERNAMN / FÖRETAGSNAMN

    E-MAIL

    TELEFONNUMMER

    MEDDELANDE