preloader

Forest Botanical Garden ”Marszewo” i Gdynia

2016 vann Krakowstudion Gierbienis + Poklewski arkitekttävlingen om en utbildningsbyggnad i Skogsbotaniska trädgården ”Marszewo” i Gdynia.

ARKITEKT
Gierbienis + Poklewski studio
PRODUKT
SILESIA-1 (NRO)
Forest Botanical Garden ”Marszewo” i Gdynia

Efter nästan 8 år avslutades projektet och under andra halvan av 2023 öppnades utbildningscentret officiellt för besökare.

För att undvika byggandet av en storskalig byggnad designade arkitekterna en uppsättning spridda, minimalistiska former somDeras form hänvisar till arketypen av en lada. Anläggningen som byggdes består av två separata byggnader i två våningar och en glaskoppling.På en total yta av 400 kvadratmeter har det ordnats plats för en permanent utställning och två undervisningslokaler där workshops och klasser för studenter, seniorer och andra kommer att anordnas. Ett kontorsområde och en informationsplats skapades också, där gästerna kan lära sig om alla attraktionerna i den botaniska trädgården och utforska sightseeingstigarna.

Utbildningspaviljongen byggdes med hjälp av CLT-teknik (Korslaminerat trä)gjorda av prefabricerade element gjorda av lärkträ.Detta innebär korslimning av trä, vilket gör dess styrka liknande stål. Dessutom har anläggningen effektiv värmeisolering och är brandsäker.Det är värt att notera att detta är den första administrativa byggnaden i Polen som byggts med denna teknik, vilket arkitekterna stolt betonar.

Byggnadens färger är iögonfallande.Värmen i träet inuti kontrasterar mot den svarta fasadenden avslutades med brända brädor i varianten SILESIA-1.Det ville arkitekternaprojektet drogs tillbaka från naturen och tillhörde miljön, med minsta synliga ingrepp i det befintliga landskapet. Därav beslutet att bygga ett helt träobjekt i mörka färger, som har en chans att smälta in i skogens bakgrund. Att välja bränt ved är inte bara ett original, utan också en praktisk lösning som gör att du kan skydda fasaden mot väderförhållanden, UV och insekter. Dessutom säkrades brädornabrandskyddsmedel till brandbeständighetsklassen (NRO).

Detta projekt fick Grand Prix av den 5:e upplagan av arkitekttävlingen under sloganen ”Turn vision into design” och huvudpriset för den 11:e upplagan av tävlingen om priset. Maciej Nowicki. Huvuduppgifterna i båda tävlingarna var att presentera en energibesparande byggnad som kombinerar design och ekologi.

Entreprenör: TB.INVEST

Investerare: Statskontoret – Gdańsk Forest District

Plats: Polen

 

Lär känna våra produkter på nära håll

Beställ ett prov och upplev den unika karaktären hos ved som eldats med den japanska Shou Sugi Ban-metoden.

    FÖRNAMN OCH EFTERNAMN / FÖRETAGSNAMN

    E-MAIL

    TELEFONNUMMER

    MEDDELANDE