preloader

StodoLove – en modern lada

En inredningsarkitekt från Gdynia, Anna Maria Sokołowska, tog på sig det svåra uppdraget att förvandla en gammal gårdsbyggnad från 1940 till en vacker modern ladugård. Så här skapades det extraordinära StodoLove-projektet.

ARKITEKT
Anna Maria Sokołowska
PRODUKT
SILESIA-2, KARPATIA-2
StodoLove – en modern lada

Huvudtanken var att skapa en byggnad som skulle locka blickarna med sin enkelhet och samtidigt passa in i platsens och omgivningens sammanhang. Vid utformningen av byggnadens yttre zon fokuserade ägaren på enkelhet och naturlighet. Efter flera års renovering, som även innefattade en tillbyggnad med överbyggnad, uppstod en enkel form, med sadeltak, utan några onödiga dekorationer, takkupor eller burspråk.

Varifrån kom idén till en svart husfasad? Genom att spåra historien om staden där den moderna ladugården skulle byggas, upptäckte arkitekten att gårdsbyggnaderna här ofta var svarta till färgen – från tjära, som användes för att skydda träet mot fukt. Därav beslutet att täcka taket med brända sibiriska lärkskivor (SILESIA-2) och fasaden med skandinavisk gran (KARPATIA-2).

Dessutom hänvisar formen av de svarta skjutluckor på bottenvåningen till traditionella ladugårdsdörrar. Alla dessa nyanser gör det hela sammanhängande och diskret. Det är ingen idé att leta efter enorma inglasningar eller moderna terrasser här – men det finns en enkel form och minimalism som designern och hennes familj älskar.

Interiörerna planeras i standardmaterial och färgbas, med fokus på vitt, grått, svart och naturligt ek. Som arkitekten betonar ville hon skapa ett utrymme där man kunde slappna av och lugna ner sig från överflödig stimuli.

StodoLove-projektet har fått prestigefyllda utmärkelser som Bronze Award – A’Design Award 2022-2023 och Silver Winner – Muse Design Awards 2023.

Plats: Polen

Foton: Fotomohito

Lär känna våra produkter på nära håll

Beställ ett prov och upplev den unika karaktären hos ved som eldats med den japanska Shou Sugi Ban-metoden.

    FÖRNAMN OCH EFTERNAMN / FÖRETAGSNAMN

    E-MAIL

    TELEFONNUMMER

    MEDDELANDE