preloader

Vilken är den mest hållbara metoden för träimpregnering? – Shou Sugi Ban

Naturliga material i byggnation och interiördesign blir åter populära och används flitigt. Detta syns särskilt tydligt i fallet med trä, som allt oftare används i olika typer av bänkskivor, bord, stolar och även staket.

Vilken är den mest hållbara metoden för träimpregnering? – Shou Sugi Ban

Men som allmänt känt måste sådant råmaterial tas om hand för att förhindra skador från olika typer av skadedjur. Det finns flera metoder för impregnering av naturligt material, men vilken är den mest hållbara? En av de mest populära metoderna är oljning, men man får inte glömma det japanska alternativet som kallas Shou Sugi Ban. Vad innebär det? Varför vinner det allt fler anhängare? Detta kan du läsa om i vår artikel.

 

Vad innebär Shou Sugi Ban – den japanska metoden för träimpregnering?

Det verkade som att eld var det största hotet mot alla typer av brädor. Men japanska hantverkare visade att det är helt tvärtom! Det visar sig att det är en naturlig metod för träimpregnering. Shou Sugi Ban, som kan översättas till förkolnad cederbräda, innebär en helt kontrollerad bränning av brädan. Den kan ytterligare bearbetas genom att slipas för att uppnå en slät yta och täckas med lack, vax eller olja. Man kan också lämna det förkolnade lagret som en extra barriär mot yttre faktorer. Efter sådana behandlingar får träet ett unikt utseende på grund av de synliga ådrorna och är lämpligt skyddat. Under Shou Sugi Ban-processen bränns cellulosa, dvs. en substans som är näringsämne för många insekter och svampar. Genom att bränna brädorna avlägsnar hantverkarna dess lager, vilket minskar chansen för eventuell invasion av insekter eller röta av konstruktionen. Dessutom blir träet genom denna impregneringsmetod också motståndskraftigt mot eld!

 

Varför vinner Shou Sugi Ban så många anhängare?

Möbler och fasader skapade med brända brädor blir alltmer populära tack vare deras hållbarhet men också på grund av deras unika utseende. Ett naturligt dekorationsmoment kommer säkerligen att intressera gäster med sin ovanliga färg och synliga ådring.

Lär känna våra produkter på nära håll

Beställ ett prov och upplev den unika karaktären hos ved som eldats med den japanska Shou Sugi Ban-metoden.

    FÖRNAMN OCH EFTERNAMN / FÖRETAGSNAMN

    E-MAIL

    TELEFONNUMMER

    MEDDELANDE